Vil arbejdsgiverne ikke klædes på

Sager om ”forkert” og altid for lav lærlingeløn bliver ved at lande på faglig sekretær Benny Sørensens bord, senest får en lærling mere end 40.000 kr. efterbetalt

– Hvorfor klæder arbejdsgiverforeningerne ikke deres medlemmet på til at lave de simple udregninger som skal til for at aflønne deres lærlinge korrekt. Jeg håber de er klædt bedre på, når de skriver fakturaer ud, ellers går det da helt galt, siger faglige sekretær, Benny Sørensen i Metal Horsens.

– Eller måske vil de slet ikke klædes på! I hvert fald bliver vi ved med at få sager ind fra vores lærlinge, hvor de ikke får den løn eller ferie, som de skal efter overenskomsten. Det er ellers ret enkelt, og på Metals hjemmeside, kan enhver finde en regnemodel, hvor de kan plotte lærlingeforløbet ind. Eller måske er det også bare sådan, at hvis fagforeningen ikke var der til at kigge dem i kortene, så fik de aldrig de penge, de har ret til efter overenskomsten, siger han.

Fejl i løntrin og feriepenge

– Det er helt elementære fejl i lønnen, og manglende kendskab til ferieloven, vi ser igen og igen. Lærlinge har ret til 25 dages ferie med løn det første og andet år, og arbejdsgiveren skal betale løn, hvis han ikke har optjent feriepenge, siger Benny Sørensen.

Det andet gennemgående problem handler om, at indplacere lærlingene korrekt, når de starter på virksomheden.

– Vi ser fejl igen og igen, arbejdsgiverne ”glemmer” tit at tælle det første halve år, hvor lærlingen har været på skole, med. Den ”fejl” kan hurtigt akkumulere, og blive til rigtig mange penge, siger han. De først to år, betyder det 6 kr. for lidt i timen, og de sidste to år drejer sig om 15 kr. i timen, så det løber hurtigt op, siger Benny Sørensen.

I den sidste sag, har lærlingen mere end 40.000 kr. til gode, heraf er de 18.000 kr. feriepenge. Resten er ophobet over tre års forkert indplacering.

– Det betyder, at han har fået 2.000 kr. mindre i løn om måneden, det er mange penge for en lærling, siger han.

Lærlingene opdager tit først fejlene, når de er tilbage på teknisk skole og sammenligner med deres kammerater, eller hvis fagforeningen er på besøg på skolen.

– Når de sammenligner lønsedler opdager de, at de får en anden løn end makkeren. Men det er en god idé selv at være opmærksom på det, og gå til afdelingen. Så vi kan tjekke det, og jo før jo bedre, så vi ikke skal tjekke lønsedler flere år bag ud. Der er jo ingen grund til at låne mester penge i årevis, siger Benny Sørensen. (brink)

DEL