Udtalelse Metal Horsens: Spar os for endnu en gang valgflæsk

Sidste finanslov inden valget skal åbenbart bruges til at rebe sejlene og komme plaster på de åbne benbrud.

Regeringen har brugt den sidste måneds tid til at servere førstehjælp i små doser, som tydeligvis skal dække over de værste huller, den efterlader i vores velfærdssamfund.

Men selv med kreativ bogføring, hvor man f.eks. sender milliarder til erhvervsskolerne med den ene hånd og hiver lidt mere ud med den anden, så ændrer det ikke ved, at forslaget til finanslov ikke imødekommer de grundlæggende problemer, som vores medlemmer står over for.

Der er ikke lagt op til et grundlæggende løft på uddannelsesområdet, skolerne kan fortsat se frem til smalhals, uanset hvor meget politikerne påstår at de ønsker ”kloge hænder” og at flere unge får en faglig uddannelse. I realiteten vil regeringen og arbejdsgiverne hellere hente arbejdskraften i udlandet i stedet for at sørge for et solidt fundament for at sikre kvalificerer arbejdskraft i landet.

Man kan blive enige om, at når det store flertal af danskerne ønsker en stram udlændingepolitik, så bliver det sådan. At et stort flertal af danskerne raser over, at politikerne vil lade pensionsalderen stige automatisk kan man til gengæld ikke tage hensyn til. Her vejer hensynet til arbejdskraftsudbuddet tungere. Men vi vil ikke acceptere, at en gammelt politisk forlig, som har overladt pensionsalderen til en simpel udregning af levealder fortsætter i det uendelige. Uanset hvor mange gode historier om glade arbejdende pensionister, man disker op med.

Det er ærligt talt hykleri på højt plan, når S og DF sidste år fejrede at man forhindrede regeringens plan om at forhøje pensionsalderen med seks måneder. Der er brug for at skrotte forliget fra 2006, som kobler pensionsalderen med middellevetiden. Vi ved jo godt, at det ikke er vores medlemmer, som trækker levealderen op.

I Metal Horsens støtter vi helt og fuldt op om LO’s nye kampagne for et robust dagpengesystem. Vi har i årevis peget på, at den automatiske udhuling af dagpengene, forkortelsen af dagpengeperioden og det misregimente, de arbejdsløse udsættes for er en trussel for den danske model. Så fint hvis LO nu vil sætte lidt magt bag kravene. Erfaringerne med trepartsforhandlinger med denne regering har desværre bare ikke været gode, så det bliver næppe i denne regerings levetid, at der for alvor bliver rettet op på det gennemhullede dagpengesystem.

Derfor er det vigtigt at vi allerede nu får håndfaste forsikringer om, at en ny regering ikke denne gang videreføre den borgerlige politik. En første start er et markant løft af dagpengesatsen, og så er det på tide at stoppe den automatiske udhuling af dagpengene år for år. Men der er brug for at gå langt videre, hvis den økonomiske tryghed skal genoprettes for lønmodtagerne.

Hvis der ikke sker noget, så fortsætter afviklingen af den danske model, og så må fagbevægelsen alvorligt overveje, om det ikke er på tide at stille krav til arbejdsgiverne om længere fyringsvarsler og ”gyldne håndtryk” – også til dem på gulvet.

Udtalelse vedtaget på Dansk Metal Horsens generalforsamling 2. oktober 2018