Stop mummespillet om dagpenge

Statsministeren må stoppe det kyniske mummespil om dagpenge, eller er hun i virkeligheden enige med dem som fødte dagpengekatastrofen, spørger formanden for Metal Horsens, Bjarne Sørensen

Statsministerens 1. maj melding skabte ikke mere klarhed over, hvad socialdemokraterne egentlig vil med dagpengeproblemet – tværtimod tyder meget på, at der ikke kommer en løsning, som reelt skaber tryghed, mener formanden for Dansk Metal Horsens, Bjarne Sørensen.

– Thorning gør det klart, at det ikke må koste en bøjet femøre, og samtidig er det et mudret og helt ukonkret udspil. Det nytter ikke noget at blive ved med at henvise til syltekommissionen, siger Bjarne Sørensen.

– Jeg er da enig i at færre skal falde ud, men der er ingen grund til at LO formanden falder i svime over den melding. Der falder mennesker ud af systemet hver eneste dag, uanset at Børsting klapper i sine små hænder. Og de 50.000 som allerede er smidt ud, står stadig tilbage. Det er et kynisk mummespil med masser af menneskeskæbner. Det må stoppe, siger han.

– Alle – også regeringen – ved, hvad der skal til for at rette op på miseren: En halvering af optjeningskravet, genoptjeningsret ved støttet arbejde og efteruddannelse ville for løse problemerne langt hen ad vejen. Det ved både regeringen og LO, derfor er det rent spil for galleriet at blive ved med at henvise til at der kommer en løsning, når kommissionen har tygget færdig. Det er uanstændigt, der er brug for en løsning nu, og det har der været længe, siger Bjarne Sørensen.

Presset på de arbejdende

– Det har fra starten været hele meningen med dagpengereformen, at de forringede dagpengeregler skal presse dem i arbejde til løntilbageholdenhed og i øvrigt få dem til at dukke nakken. Man har spillet på, at mennesker skulle mærke risikoen for at falde i afgrunden. Det er en kynisk arbejdsmarkedspolitik, og den er fortsat også under den her regering. Det handler ikke om økonomi, som Thorning påstår, det ville koste 500 – 600 millioner kr. at rette op skaden, det er jo pebernødder i et statsbudget, siger Bjarne Sørensen.

– Det handler om principper, og det handler om den danske models overlevelse. Men man kan frygte, at Corydon og Thorning i virkeligheden er enige, med dem som har fostret katastrofen. Og jeg frygter, at de signaler, der bliver sendt til kommissionen betyder, at der i hvert fald ikke kommer noget bedre fra den side, siger han.

– Det er ikke mere betryggende, når en fremtrædende socialdemokrat som Pernille Rosenkranz Theil præsenterer forslag, som vil betyde dagpengesystemets endeligt. Det er tyske tilstande og tyske lønninger, der bliver resultatet, er det virkelig socialdemokratisk politik, spørger Bjarne Sørensen. (brink)

DEL