Små blå sko

Er der da ingen grænser for, hvor små de blå sko kan blive?

Af Bjarne Sørensen, formand for Metal Horsens

Så oplevede vi det igen: De blå partier går i ufatteligt små sko. Kan de komme til at ramme lønmodtagerne, gør de det, og så er intet for småt og intet for stort. Nu skal 15.000 danskere om året miste penge til at holde ferie for, fordi de har været syge.

Med det sparer de blå partier småbeløb i den store sammenhæng, men for den enkelte får det stor betydning, når der forsvinder i gennemsnit en uges feriedagpenge svarende til 3.865 kroner.

I min optik virker det nærmest som om, det under forhandlingerne om en ny finanslov har været et mål i sig selv at give endnu et svirp til lønmodtagerne. Her var så muligheden: Hvorfor skal man kunne holde en normal ferie året efter, man har været syg? Nej, det må vi have noget gjort ved, har budskabet lydt ind over det blå bord. Og så fjernede politikerne lige med et snuptag retten til at optjene feriedagpenge, når man er på sygedagpenge.

Jeg synes, vi skal sige det, som det er: Det er en svinestreg. Ingen modtager sygedagpenge for sjov. Det går ud over familiens økonomi, og nu skal det så også gå ud over familiens ferie året efter, når den syge er blevet rask og igen kan passe arbejdet.

Det her handler imidlertid ikke kun om en politik, der rammer den enkelte og den enkeltes familie, selv om det er slemt nok i sig selv. Det handler også om noget mere grundlæggende: Hidtil har det været én af fordelene ved at være i en a-kasse, at man som syg kan optjene feriedagpenge. Man forsikrer sig altså imod, at en sygeperiode senere kan gå ud over ferien. Når denne mulighed fjernes, undergraver politikerne endnu en gang fordelene ved at være medlem af en a-kasse. Og endnu en gang angriber man dermed den danske model og alt, hvad den står for.

Lag for lag skrælles fordelene ved at være i a-kasse væk med fare for, at flere og flere står af. For hvorfor betale til en forsikring, der ikke dækker, når der er behov for det? Hvorfor betale for et hullet sikkerhedsnet?

Vær ikke i tvivl: De blå politikere er udmærket klar over, hvad de gør, når de klipper endnu et hul i det sikkerhedsnet, a-kassen skal udgøre. Samtidig lever de op til deres åbenlyse behov for at føre asocial politik.

Nogle danskere har en velpolstret økonomi, mens andre lige kan få det til at løbe rundt. Hvem af de to parter må sige til deres børn, at der ikke er råd til en ferietur i år, fordi far eller mor var syg sidste år? Svaret giver vist sig selv, og derfor er de blå partiers handling både asocial og uanstændig.

DEL