Metal-formænd fra Øst- og Midtjylland roser K og Søren Pape for åbenhed

Af Erik Falck Damborg (Dansk Metal Nordvestjylland), Finn Andersen (Østjylland), Palle Langkjær (Skanderborg-Odder), Klaus D. Christensen (Viborg-Skive), Mogens Jensen (Tele Vest), Svend Skov Jensen (Silkeborg-Bjerringbro),Egon Nykjær (Herning), Bjarne Sørensen (Horsens)

Så kom nogle af blå bloks hidtil hemmelige tal på bordet. Venstre har endnu ikke villet løfte sløret for, hvordan de forestiller sig at skrue et ”moderne kontanthjælpsloft” sammen, men her midt i valgkampen spiller Søren Pape og De Konservative nu med åbne kort. Det er der grund til at rose De Konservatives leder for. Han afslører, at loftet skal lægges sådan, at kontanthjælpen for f.eks. en enlig forsørger med tre børn skal sættes ned med 3000 kr. om måneden. Den massakre af økonomien i de allermest udsatte familier fortjener blå blok til gengæld ingen ros for.
Begrundelsen for at skære i de i forvejen trængte budgetter i de fattigste familier er ifølge partierne med et kontanthjælpsloft på listen over valgløfter, at man på den måde mener at øge motivationen til at tage et lavtlønsjob.

45 kroner om måneden

Kører man tallene gennem en lommeregn
er, viser det sig, at hvis de voldsomme nedskæringer blev ført ud i livet, ville det give besparelser på 1,4 mia. kroner. Deles det ud på alle lønmodtagere, f.eks. i form af et større beskæftigelsesfradrag, ville det give det ca. 45 kr. mere om måneden til hver! Det får man ikke meget motivation for, og mon ikke langt de fleste vil foretrække i stedet at bruge de penge på et velfærdssystem, der tager bedre hånd om de udsatte familier, og ikke mindst om de børn, der på ingen måde er ansvarlig for den ulykkelige situation, deres familie er havnet i?
I det hele taget er det virkelighedsfjernt af Venstre og de andre blå partier, når de tilrettelægger en hel valgkamp på et slogan om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

For virkeligheden er jo, at ledige gør alt for at komme i arbejde. De vil være en del af arbejdsmarkedet og ikke føle sig uden for, og når alt kommer til alt viser det sig jo også, at det kan betale sig at arbejde. Det er her i valgkampen blevet slået fast af de mange faktatjek af f.eks. Lars Løkkes ”anekdoter” om, at man kan sige et job op for i stedet at få kontanthjælp. Hvis man er bare lidt inde i forholdene ved man, hvor svært det er overhovedet at få kontanthjælp, og at man konstant bliver kontrolleret på alle leder og kanter.

Blå bloks virkelige dagsorden
Vi tror da heller ikke, at blå blok i virkeligheden ønsker sig bedre vilkår for de lavest lønnede. Tværtimod… og det ville da også være en meget voldsom ændring af deres hidtidige politik.

Nej, strategien for de blå partier er såmænd, at man ved at sænke kontanthjælpen og forringe dagpengeretten vil bane vejen for et arbejdsmarked som det tyske, hvor de lave sociale ydelser presser de laveste lønninger. Som Claus Hjort Frederiksen ønsker sig det: ”Tyske lønninger og svenske skatter” – eller som Lars Løkke Rasmussen stiller DI i udsigt: at åbne et arbejdskraftsmarkedsopland på 600 mio. mennesker.

Løsningen for Danmark ligger naturligvis ikke i en forarmelse af kontanthjælpsmodtagere og en deraf følgende oprettelse af et proletariat som i Tyskland, hvor millioner af lønmodtagere i dag tjener så lidt, at de selv med et fuldtidsarbejde ikke kan se vejen ud af fattigdommen.

Nej, løsningen ligger naturligvis i at gøre vort i forvejen gode arbejdsmarked endnu bedre. Dansk Metal har op til valget beskrevet ”11 veje til vækst”, som fremmer vækst, produktivitet og fleksibilitet i Danmark.

Produktionen skal op i gear til gavn for alle, og den dansk arbejdsmarkedsmodel skal styrkes, for den er i virkeligheden en af Danmarks vigtigste konkurrenceparametre.

DEL