Genstart den danske model

Den seneste luftkrig i Skandinavien understreger endnu engang, at den nordiske og danske model er under pres.

Udtalelse Dansk Metal Horsens marts:

Fagbevægelsen er under dobbelt beskydning fra politikere og arbejdsgivere, som har travlt med at undergrave den danske model, der er brug for offensive modsvar fra fagbevægelsen.

Desværre er det ikke kun arbejdsgiverne som i branche efter branche forsøger at vride sig ud af de aftaler, de ellers selv har indgået. Med sindrige konstruktioner forsøger det at sætte aftalesystemet ud af kraft og underminerer ordnede løn- arbejdsforhold for stadig større grupper.

Samtidig har Dansk Arbejdsgiverforeningen og Venstre forenet i en fælles kampagne mod arbejdsløse. Målet er klart ydelserne skal ned og de arbejdsløse skal accepterer lavere lønninger, de er ikke de gældenden overenskomster værd, lyder det.

De borgerlige går tydeligvis efter at efterligne det såkaldte tyske ”mirakel”.  Men vi siger nej til tyske tilstande på det danske arbejdsmarked. Miraklet er bygget på en dramatisk forringelse af løn og arbejdsvilkår, i dag er der mere end 8 millioner arbejdende fattige i Tyskland. De er tvunget til at arbejde til en løn, de ikke kan leve af.

Desværre har den siddende regering ikke set, hvor livsfarligt dagpengeformen er for den danske model. I stedet har man fortsat en reformamok, som åbner et ræs mod bunden, angiveligt for at tilpasse landet til konkurrencestaten.

Mere end 51.000 er blevet smidt ud af dagpengesystemet, mens regeringen har set på, det har allerede banet det første stykke vej for tyske tilstande i Danmark.

Dagpengereformen er ikke kun en katastrofe, for dem som rammes, men den øger også presset på de som er i arbejde. Reformen sparker ganske enkelt og effektivt det ene ben væk under den danske model. Arbejderpartierne har et stort ansvar for at genetablerer den del af den danske model, som sikrer folk ordenlige vilkår, hvis arbejdsløsheden rammer. Og det er mere end modigt, hvis arbejderpartierne er klar til at spille hasard og vente med en ”god løsning” til efter et valg.

Men det er også tid for fagbevægelsen at sætte fut i den danske model og møde arbejdsgivernes angreb mere offensivt. Ryan Airs klare udmeldinger om, at de ikke agter at indgå aftaler med fagbevægelsen, skal mødes af en samlet faglig front. Hvis det lykkes dem at etablerer sig i Kastrup uden overenskomster, er der for alvor slået hul i aftalesystemet.

Det er nu vi skal passe på den danske model, som det har taget årtier at bygge op, og som har sikret ordnede forhold på arbejdsmarkedet. Der er ikke andre end fagbevægelsen til at gøre det.

Enstemmigt vedtaget på generalforsamlingen 18. marts 2015

DEL