Faglige vil presse politikere til retfærdigt dagpengesystem

Fagligt topmøde vi mobiliserer fagbevægelsens medlemmer forud for dagpengereform

19. oktober afleverer dagpengekommissionen sine anbefalinger til Folketinget, og allerede dagen efter  inviterer en stribe fagforeninger til ”fagligt topmøde” for at fastholde fagbevægelsens krav til en dagpengereform.

– Der er behov for at fagbevægelsen nu markerer sig og mobiliserer for de krav, som der er bred enighed om til et nyt dagpengesystem, siger Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metal Horsens. Afdelingen er medindbyder til det faglige topmøde.

– Dagpengekommissionen har været på en umulig mission. Den må ikke forslå forbedringer uden at hente pengene hos andre grupper. Derfor tyder alt på, at den kun kan byde på småforbedringer, som skal betales bl.a. af de nyuddannede, siger han.

– Det er ikke holdbart. Derfor er der brug for at samles om at fastholde kravene om, at vi skal have et retfærdigt dagpengesystem, som kan genskabe trygheden for lønmodtagerne, siger Bjarne Sørensen.

Både LO’s og FTF’s formænd sidder med ved de hermetisk lukkede forhandlinger.

– Inden de to formænd slår de sidste søm i, så er det værd at minde dem om, at der er en meget bred enighed i fagbevægelsen om, at der skal flere penge på bordet. De milliarder som er sparet ved at lade mere end 50.000 falde ud af systemet, skal tilbage. Der er brug for en opgradering og ikke flere forringelser, siger Bjarne Sørensen.

De faglige krav til et nyt dagpengesystem indeholder:

  • Lettere og fleksibel genoptjening af dagpengene – en uges arbejde skal give fire ugers dagpenge.
  • Alle timer skal tælle med til genoptjeningen – også timer i virksomhedspraktik og løntilskud.
  • Ingen forringelser for dimittender/nyudlærte
  • Supplerende dagpenge skal forbedres.
  • Højere dagpenge – dagpengesatsen skal forhøjes, så dækningsgraden øges.
  • Lige ret til dagpenge – optjening efter arbejdstimer, ikke efter lønnens størrelse. (brink)
DEL