Fagbevægelsen skal ikke være figenblad for nedskæringer

Når Løkke inviterer til trepartsforhandlinger, så skal fagbevægelsen tænke sig grundig om inden de møder op, siger formanden for Dansk Metal Horsens, Bjarne Sørensen

I denne uge inviterede statsminister Lars Løkke Rasmussen fagbevægelsen til trepartsforhandlinger i starten af det nye år. Eller inviterede og inviterede: På FTF’s kongres kaldte han fagtoppen godkendelse af dagpengereformen for fagbevægelsens ”adgangsbillet” til nye trepartsforhandlinger.

– Hvis LO og FTF formændenes accept af et ringere dagpengesystem er prisen for at være med ved bordet, så er der al mulig grund til at fagbevægelsen nøje overvejer værdien af at deltage. Fagbevægelsen skal ikke levere alibi for forringelse, sådan som det skete i dagpengekommissionen, siger Bjarne Sørensen.

Han afviser, at fagbevægelsens deltagelse i kommissionen har forhindret ”større ulykker”, sådan som forklaringen har lydt fra FTF’s formand.

– Hvis fagbevægelsen kun stiller op for at formindske skaden og samtidig blåstempler forringelser, så går det galt. Kravet var at rulle dagpengeforringelserne tilbage og hjælpe de 50.000, der var røget ud. Intet af det skete, tværtimod fik vi nye forringelser og cementeret halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af optjeningskravet, siger Bjarne Sørensen.

Han har svært ved at se, hvad fagbevægelsen skal få ud af at troppe op til nye forhandlinger med regeringen og arbejdsgiverne.

– Når adgangsbillen er en accept af et forringet dagpengesystem, og Løkke samtidig sætter indslusningsløn på dagsordenen for forhandlingerne, så er det helt uspiseligt for fagbevægelsen. På de vilkår skal fagbevægelsen holde fingrene fra fadet, uanset hvor fristende det kan være for fagtoppen at sidde med ved bordet, siger Bjarne Sørensen.