Bestilt arbejde

Dansk Arbejdsgiverforening forsømmer ikke en lejlighed til at underløbe den danske model, det er også målet med deres seneste forslag til at fjerne eksistensgrundlaget for syge og svage

Af Bjarne Sørensen, formand for Metal Horsens

Dansk Arbejdsgiverforening tør, hvor Venstre tier. Venstre har som valgoptakt rumlet med krav om rundbarbering af sociale ydelser. De har dog ikke vovet at sætte tal på, hvor dybt der skal skæres. Det råder Dansk Arbejdsgiverforening bod på med deres 28 forslag til et asocialt Danmark. Det ligner bestilt arbejde, og der er ingen tvivl om, at Venstre, hvis de får magt, vil tage DA’s vilde forslag med ind i regeringskontorerne.

DA’s angivelige mål er at sikre endnu mere arbejdskraft til erhvervslivet. Derfor kan det umiddelbart undre, at deres mest markante beskæring af satserne skal ramme førtidspensionisterne. Ikke mindre en et hug på 25 procent lavere førtidspension, lyder forslaget. Fra knap 18.000 om måneden til 13.500 kr., det er ifølge DA helt nødvendigt for at sikre deres adgang til arbejdskraft.

Det er ikke bare brutalt men også helt uforståeligt, hvordan lavere førtidspension kan udløse større arbejdsudbud. Enhver med blot overfladisk kendskab til reglerne ved, at førtidspension får man først, hvis man har udtømt sine arbejdsevner. Det er nedslidte kolleger, og mennesker som har mistet arbejdsevnen ved arbejdsulykker, som DA vil belønne med en lønnedgang på 25 procent.

DA direktøren har forsøgt at forklare det med, at ”vi” ikke kan tillade offentlige ydelser, som er højere end mindstelønnen. Med andre ord så skal folk, som ikke har en chance for at forbedre deres situation, parkeres på det ringeste niveau på livstid. Det er et usselt menneskesyn, der kan præstere en sådan logik.

Hele DA’s storstilede plan bygger på en primitiv forestilling om, at mennesker med alle midler forsøger at undgå at arbejde. Kun simpel nød kan tvinge dem op af sofaen, må man forstå.

Og det er ikke kun førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere, der skal rundbarberes, hvis det står til arbejdsgiverne. Også sygemeldte ledige og fleksjobbere skal have kniven.

DA’s brutale udspil følger trop, hvor Venstre slutter. Men desværre har regeringen selv banet vejen for et angreb på velfærden, med sine uendelige reformer af flexjob, sygedagpenge og sine besynderlige udmelding om at sende flygtninge ud og samle skrald fra dag et i landet.

Desværre er der ingen grund til at tro, at det stopper her. Så længe regeringen og fagbevægelsen ikke sætter sig i bevægelse og sætter en helt anderledes dagsorden, så risikerer vi at skulle fægte baglæns for at forhindre de værste anslag. I stedet er der brug for en offensiv dagsorden både når det gælder arbejdsmarkedspolitik og velfærd. Selvom DA ikke har dagpengesatserne med i deres udspil, så er der ingen tvivl om, at de vil bekæmpe enhver forbedring af dagpengesystemet, både når det gælder ydelser og perioder.

DEL